joi, 16 februarie 2012

Mai bine sa-ti para rau ca ai facut un lucru, decat sa regreti ca nu l-ai facut.


Cand imi spuneam si eu parerea pe forumuri despre problemele Federatiei, asa cum le vedeam eu, eram aspru criticat:
1.       pentru timpul alocat. Timp care intr-adevar, putea fi dedicat altor nevoi.
2.       pentru ca oricum nu puteam multumi pe toti. Lucru care ma macina, dar care este real.
3.       pentru ca nu se cade ca presedintele federatiei sa stea sa dea explicatii tuturor pe forum, aceasta problema a comunicarii trebuind sa capete o forma institutionala si sa fie data in atributia unei alte persoane, de meserie. Cu asta nu sunt in totalitate de acord, dar am facut-o.
4.       pentru ca este rar intalnit ca disputele pe forum cu persoane necunoscute sa nu degenereze in atacuri la persoana. Astfel, discutia pornita cu buna intentie, se transforma in ceva nociv. Aici confirm, asa este. Tot ce depaseste schimbul constructiv de idei si imbraca aspectul de atac, te consuma, te erodeaza.

Am ascultat de sfaturile aferente acestor critici, drept pentru care nu am mai intrat pe forumuri si nici nu am comunicat decat prin intermediul purtatorului de cuvant, sau am mai dat ici colo, cate un interviu. Sa nu exagerez, am cerut de cateva ori sa se scrie pe site stiri sau comunicate, uneori le-am si corectat, ideea e ca grosul comunicarii a fost dat in sarcina altor persoane, carora chiar tin sa le multumesc pentru acest lucru.
Problemele apar atunci cand ti se spune ca nu e bine sa zici cutare sau cutare lucru. Iti vine sa mori, nu poti dormi toata noaptea, ai vrea sa faci public, sa faci o conferinta de presa, mai multe chiar. Si totusi, nu ai incotro. Daca esti om sanatos la cap, asculti de cei de meserie. Va dau un exemplu: am vrut sa va spun tuturor cum ne-a intampinat doamna Doina Melinte la prima intalnire, imediat dupa numirea ei la sefia ANST, parca la inceputul lui 2010: "Voi care sunteti, federatia aia ilegala ?" Am crezut ca visez urat. Am ajuns inapoi la sediu si ne-am sfatuit cu cei care se ocupau atunci de comunicare si pana la urma am decis cu totii ca nu e bine sa o atacam pe proaspat numita Sefa a Sportului, nici in presa, nici in alta parte. Am stabilit ca o vom invita la o cursa frumoasa, unde-i vom explica de-a fir-a par, cat de legala e si cu ce se ocupa Federatia noastra. Am fost siguri ca astfel vom reusi sa-i scoatem din cap ideea ca am fi ilegali, pe care cu siguranta i-au inoculat-o altii, ajunsi acolo inaintea noastra. Mai mult decat atat, ar fi fost ridicol si un mare minus pentru imaginea Federatiei sa te plangi "organizational" ca fosta mare atleta Doina Melinte te ia de la inceput in suturi. Acum regret ca nu am facut inca de atunci publica ostilitatea ANST fata de Federatia noastra.

Macar intre noi sa fi fost cunoscut tratamentul administrat cu tenacitate de campioana mondiala, de catre fosta alergatoare si nelipsitul ei sef de cabinet, om pe care si eu, dar mai ales dl Lucian Stefan vi-l poate recomanda cu caldura, daca aveti nevoie sa va faceti o federatie cu cantec. Care federatie, 100% va primi foarte multi bani de la Stat inca din primul an de functionare, chit ca nu aveti decat 20-30 de sportivi, desi la lege zice minim 200. Vi-i numara dl Marius Marin exact ca Roberta, cat ai zice FRK ! In fine, despre asta o sa mai povestim cat de curand. Ideea e ca acum, taierea fondurilor pentru FRAS e perceputa ca fiind un gest singular, ocazionat de litigiul cu FRK. Fals, se stie de mult de aceasta decizie, lumea e mica, d-na Melinte a spus ca taierea finantarii ar putea fi echivalenta cu desfiintarea unei federatii. Litigiul a fost deci pretextul si oricum nu e nimic pe langa celelalte represalii anti-FRAS. In concluzie, s-a dovedit pentru a mia oara ca e mai bine sa-ti para rau ca ai facut un lucru, decat sa regreti ca nu l-ai facut.

Revenind la problema noastra, daca partea aceasta de comunicare institutionala a inceput sa functioneze la FRAS si sa semene, in linii mari, cu ce se intampla la alte organizatii similare, eu unul nu sunt deloc fericit cu comunicarea dintre noi, cu felul in care percep sportivii, cluburile, activitatea mea, a noastra in general, eforturile care se depun si problemele cu care ne confruntam. Cum altfel sa-mi explic ca un pilot ca Alex Filip socoteste ca stau aici pentru leafa ? Eu sunt "pe persoana fizica" un om direct, nu ma formalizez, de aceea pentru mine este cu atat mai frustrant faptul ca ceea ce se comunica dinspre conducerea Federatiei catre sportivi, catre fostii nostri colegi, a capatat aceasta conotatie de lucruri care s-ar intampla in spatele usilor inchise. Stiu ca un comunicat nu poate fi altfel decat laconic: spui ca s-a hotarat sa-l numesti pe Ixulescu si atat. Ca doar nu o sa mentionezi toata dezbaterea de ore in sir din sedinta. Si sunt de acord ca trebuie sa existe limite si un cadru adecvat in care se desfasoara toata povestea asta cu comunicarea institutionala. Totusi, distanta care s-a creat e artificiala. La urma urmei, nu ma caracterizeaza.

In concluzie, voi renunta definitiv sa citesc sau sa scriu pe forumuri, pentru motivele expuse mai sus, dar nimeni si nimic nu ma poate opri sa scriu aici, pe blog, tot ceea ce cred eu ca ar trebui sa se stie macar de catre noi, cei din interiorul breslei. O sa citeasca si adversarii Federatiei ! Si ? Sunt fapte de viata, sunt reale, nu e nimic de ascuns. O sa va povestesc si ca Federatia este chemata in judecata de Prorally in doua cauze, cu pretentia nici mai mult nici mai putin, ca toate hotararile din Adunarea Generala cand a fost exclus, precum si intreaga activitate ulterioara a Federatiei, sa fie declarate nule. O sa va spun si pe ce motiv si-a reclamat Savu Racing propria Federatie sportiva la Curtea de Conturi, o sa va povestesc si cum a decurs controlul de fond al ANST pe toata activitatea Federatiei din 2010-2011, control care a inceput lunea trecuta. E misto sa fii si controlat... si cu banii luati ! O sa va spun si motivele reale ale demisiei lui Horatiu Ionescu Cristea si ale lui Silviu Moraru si multe, foarte multe lucruri interesante.

Pe curand.  

5 comentarii:

Octavian Romas spunea...

Salutare,credeam ca problemele se vor rezolva amiabil...unii dintre noi (eu in particular) ne chinuim sa terminam o masina pt. coasta,si sa concuram in cadrul F.R.A.S.!Sper ca lucrurile sa se aseze si sa existe concurenta, ceea ce naste in fond ...performanta!
Oricum, astept cu nerabdare sa citesc materialele promise!

Cristi spunea...

In spiritul titlului ati sters si link-urile (implicit si comentariile) postate pe pagina de FB a FRAS ?
Pacat !
Tot speram sa inlaturam astfel de practici dar se pare ca nu reusim. Cine nu e cu noi e impotriva noastra ?
Multa bafta !

Ovidiu Mazilu spunea...

Sa fie. Si dvs. va urez bafta la curse. Nu am sters absolut nimic si nici pe facebook, am intrebat persoana care se ocupa de asta, nu are timp sa stea sa stearga comentarii. Mi-as dori desigur, sa fim mai uniti, e vorba de un sport, nu de politica. Toate bune.

Ordonatescu.Disciplinatila spunea...

Cine are ceva de spus intradevar, nu d-voastra ar trebui sa va spuna.

Dondi A Mihai spunea...

I -mi aduc aminte ca la un circuit la Pitesti , un tinar pilot Mazilu O.,era necajit ca trebuia sa si demonteze masina dupa ce a obtinut un loc pe podium si a zis pilin de naduf a zis: ''Cind eram un nimeni eram murdar de ulei pentru ca asa vroiam acum trebuie sa ma murdaresc pentru ca asa vor altii dar tot nu ma las''

Linkuri, in ordine alfabetica: