marți, 17 iulie 2012

Noua guvernare, alt nou inceput.


Alaltaieri l-am vazut prima data pe dl Victor Ponta de cand s-a lasat de raliuri si s-a apucat de prim-ministerie, adica de pilotat Guvernul. Frumos gest sa vii in iuresul politic actual, in Casa Sportului romanesc. Mi-a placut: proaspat, carismatic, relaxat, haios, cu cuvintele la el si peste toate astea, iubitor de sport. A cucerit rapid, atat doamnele cat si domnii presedinti de federatii sportive, mai ales ca a promis revenirea la Ministerul Sportului, lucru pe care ajunsesem sa mi-l doresc mai mult ca oricare altul, confruntat fiind doi ani la rand cu marii "specialisti" in sport, proveniti de la tineret. Asadar m-a luat si pe mine valul acesta de schimbari in bine si m-am inscris la cuvant. Si pentru ca majoritatea celor din sala stiau de situatia critica a sportului auto si ca Victor Ponta a practicat pana anul trecut acest sport, confratii presedinti de federatie mi-au permis sa iau cuvantul in primul esalon, cu o oarecare simpatie complice si tin sa le multumesc mult pentru asta. Cat de emotionat as fi fost, cu camerele video ale multor televiziuni in spate si cu multe, foarte multe microfoane in fata, si tot nu mi-a scapat incuviintarea -din priviri- a presedintelui Mircea Sandu. Ne "cunoastem" de la distanta, pentru ca ne-am nascut in aceeasi zi, 22 octombrie.
Antevorbitorii mei au avut speech-uri lungi, asadar prin promisiunea ca voi vorbi cu cronometrul in mana doar doua minute, mi-am castigat si alti sustinatori, care la randul lor aveau de spus cate ceva despre federatia lor. Fiindca la ordinea zilei era imbunatatirea imaginii Romaniei prin intermediul federatiilor sportive nationale, am ridicat aproape dintr-o rasuflare problema federatiei noastre, unica in randul celorlalte federatii, in sensul ca reprezentarea Romaniei pe plan international nu ne apartine, in contradictie cu Legea Sportului, aceasta revenind unei asociatii civile, clubului auto cu raspandire nationala pe care il stie toata lumea. Am condensat in cele doua minute aproape tot ce aveam de spus, indreptandu-ma repede spre final. Voiam sa mai spun in ce situatie comica s-a ajuns: sa avem un eveniment de talie mondiala in tara noastra -evident, ma refeream la IRC-ul de la Sibiu la care Federatia practic nu exista, nefiind parte in contractul cu Eurosport Events. In locul FRAS, in contract figureaza... ACR ! Stie toata lumea cat si daca am sustinut acest proiect si cat am incercat sa prevenim din timp orice coliziune cu ACR, asumandu-mi riscul reprosurilor absurde ca as avea ceva cu "internationalele". Macar sa iasa totul bine si sa nu ne trezim cu surprize inainte de start, cum s-a mai intamplat de atatea ori. In fine, cine spune ca Raliul Sibiului 2012 este exclusiv succesul organizatorului si nu al intregii Federatii, asa buna-proasta cum o considera unii, e un pic rautacios, dar nu cred ca asta e important acum. Fara "liberalizarea" relatiei federatie-sportivi-organizatori inceputa acum cativa ani, fara determinarea organizatorului care este club afiliat FRAS si fara examenul pe care l-a dat toata federatia, cu piloti si arbitri cu tot, acum un an, si l-a trecut (examenul), nu s-ar fi ajuns aici, relativ repede. Silviu Moraru, omul care la randul lui a crezut in acest proiect inca de acum doi ani cand s-a pornit la acest drum, a spus deunazi ca nu e corect sa vina altul sa ia cireasa de pe tort, referindu-se desigur la semnatura pusa de ACR pe aceasta reusita de exceptie a sibienilor. Mai cu seama ca acelasi ACR si nu altul, afirma recent intr-un comunicat de presa, ca sub FRAS, sportul auto romanesc ar fi reusit contraperformanta de a nu mai exista pe plan extern. Uite ca exista si nu la orice nivel, ci la unul la care ACR nu a reusit niciodata sa acceada.
Nu-i bai, pana la urma asta e viata, unii cu ciresele si cu malaiul, altii cu... restul.
Despre acest "rest" este vorba. Cand mai aveam de spus doar atat, ca FRAS practic nu exista la acest important eveniment,  carismaticul nostru prim ministru mi-a tras mult....rest. Adica mi-a retezat-o, m-a pus la colt ! A spus ca stie bine cum stau lucrurile cu IRC-ul de la Sibiu si ca a facut mult mai multe decat a facut presedintele FRAS pentru aceasta cursa. Probabil ca asa este, nu contest, totusi nu pot sa nu ma intreb de ce o fi ajutat primul ministru acest raliu in secret, departe de orice contact cu Federatia ? Nu s-a vaitat nimeni ca Raliul Sibiului ar avea vreo problema atat de serioasa incat sa fie nevoie de sprijinul primului ministru al tarii. Repet, asa o fi fost si atunci e salutar ajutorul dat de domnul Victor Ponta acestei competitii. In alta ordine de idei, nu e vina mea ca un prim ministru poate face mult mai mult pentru o competitie decat ar fi putut face presedintele oricarei federatii sportive. In fine, in urma acestui repros, am ramas cu gurile cascate mai multi, nu doar eu, fiindca toata sala credea, asa cum credeam si eu, ca Ponta+FRAS=Love. Chiar cu nabadai, din cauza kartingului, dar totusi.... love. 
Ca sa inchei: am ramas cu speech-ul neterminat. Din acest punct de vedere as spune ca interventia primului ministru a fost taioasa, adica mi-a fost taiat deopotriva... si finalul, si elanul. Atat am reusit sa mai spun: "De unde stiti, domnule Prim Ministru, ce am facut... sau ce nu am facut eu ? Din auzite ?" E clar ca primul ministru "stie" aceste lucruri de la unii prieteni. Iata ca le-a iesit si de data asta. Sunt aceiasi oameni care au beneficiat mult de favorurile fostei guvernari, punandu-mi toata conducerea funeriota in cap, sub lozinca "asta e federatia lui Ponta !" ilegala si uzurpatoare... Acum depinde cu cine stau de vorba acesti oameni, fiindca de cand sunt la FRAS am auzit ba ca e federatia lui Tariceanu, ba a lui Leu, a lui Tiriac, etc. etc. 

Foarte bine, daca asta este cheia succesului, de a te da mereu cu cine e la putere, e in regula. Ca si adversarii FRAS care-si sustin organizatia cum stiu ei mai bine, si eu tin la organizatia pe care o reprezint, m-am luptat si am sa ma mai lupt pentru ea poate mai mult decat ar fi normal, diferenta e ca eu nu pot si nici nu concep sa amestec sportul cu politica. Stiu ca in tara noastra e greu de crezut ca ai putea fi conducator de ceva, orice, si sa nu fii angajat politic. Stiu ca in loc de jumatate prieteni, iti atragi adversari si dintr-o parte si din cealalta, dar asta este, eu asa sunt, altul mama nu mai face. Daca membrii Federatiei isi doresc un om angajat politic, nu este nici o problema, il pot avea la urmatoarele alegeri.

Niciun comentariu:

Linkuri, in ordine alfabetica: